Person:
Παλαιορούτας, Τάσος

Loading...
Profile Picture
Email Address
Birth Date
Research Projects
Corporate body
Job title/Role
Φωτισμοί
Last Name
Παλαιορούτας
First Name
Τάσος
Name
Events as Creator
Events as Performer
Events as Contributor
Event
ΚΑΟS
(Παράσταση, 2020) Πορτόλου, Ιωάννα
Με το ΚΑΟS, η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα Griffón Dance Co. [Γκριφόν Ντανς Κόμπανι] βουτούν στην ελληνική ιστορία και δίνουν μια εκρηκτική παράσταση με θέμα τις σύνθετες ρίζες μας και πώς αυτές επιβιώνουν στο παρόν. Παίζοντας με την αισθητική των ρετρό σουβενίρ «Made in Greece», το KAOS μιλάει για το βάρος του πολιτισμού που ενδεχομένως κουβαλάμε μέσα μας. Εικόνες έντονες, συχνά σουρρεαλιστικές, και σύμβολα από το παρελθόν, την ιστορία, τη μυθολογία, την παράδοση και τις πολλαπλές πολιτισμικές επιρροές μας, ζωντανεύουν επί σκηνής και σκιαγραφούν μια ταυτότητα που δεν ορίζουμε. Σ’ αυτή τη σύγχρονη ελληνική Βαβέλ περιπλανώνται οι πρωτόπλαστοι, υπολείμματα θεών και ηρώων, υπό τους ήχους ετερόκλητων μουσικών ειδών, από ηλεκτροακουστικούς ήχους μέχρι παραδοσιακά ακούσματα, που πλέκονται μεταξύ τους με τρόπο ευρηματικό. Το KAOS αντλεί από τη μνήμη για να δομήσει ένα παρόν ατομικό πριν στραφεί στη συλλογική ταυτότητα και ευθύνη. Στόχος του έργου δεν είναι να σχολιάσει κομμάτια της ελληνικής ιστορίας αλλά το βάρος που αυτή αντιπροσωπεύει για τον καθένα από εμάς. Πώς μας επηρεάζει το παρελθόν μας; Ποιοι είμαστε σήμερα; Μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό που υπήρξε πριν από εμάς;
Event
Ύλη
(Παράσταση, 2020) Ευθυμιάδου, Κωνσταντίνα; Μανουηλίδης, Παναγιώτης
Οι Κóka&Panú παρουσιάζουν σε παγκόσμια πρεμιέρα τη νέα δημιουργία τους ὕλη. Από την σημασία της λέξης στα αρχαία ελληνικά (δάσος) μέχρι τη συνειρμική έννοια της μάζας, όπως χρησιμοποιείται στη νέα ελληνική γλώσσα. Το έργο χτίζεται μέσα σε μια ηχητική εγκατάσταση. Ο Panú τοποθετεί στη σκηνή ένα εντυπωσιακό εικαστικό περιβάλλον, ένα υπερμεγέθες μουσικό όργανο, που ζωντανεύει με την κινητική δεξιοτεχνία της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου. Eνα περιβάλλον φτιαγμένο από βιομηχανικά υλικά, εν είδει αστικής «ὕλης», λειτουργεί ως συνέχεια της φύσης που μας περιβάλλει. Το ψυχρό μέταλλο συνδιαλέγεται με το ζεστό ανθρώπινο σώμα. Η ύλη υπάρχει μέσα από την κίνηση. Οι δύο δημιουργοί επιχειρούν να αποδώσουν με τον πιο άμεσο τρόπο τον αρχετυπικό δεσμό μουσικής - χορού, σε μια σχέση δράσης -αντίδρασης. Ο χορός προκαλεί τον ήχο και ο απόηχος τροφοδοτεί την κίνηση του σώματος. Το έργο είναι συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και γίνεται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.
Event
Αλάσκα
(Παράσταση, 2017) Καραγιάν, Ίρις
Το ΑΛΑΣΚΑ είναι μια χορογραφία που σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και στο χώρο ανάμεσά τους. Πέντε σώματα κινούνται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Κατασκευάζουν ένα μηχανισμό που λειτουργεί σε συνθήκες εναλλασσόμενων ταχυτήτων, έντασης και χαλάρωσης, συμφωνίας και παραφωνίας, θολού και καθαρού, κοντινού και μακρινού. Το έργο ΑΛΑΣΚΑ είναι μια χορογραφία που σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και στο χώρο ανάμεσά τους. Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η παράσταση παρουσιάζεται σε νέα μορφή και δημιουργεί μια διαφορετική συνθήκη θέασης. Σε έναν άδειο χώρο, πέντε σώματα κινούνται σε διαρκή επαφή, γλιστράνε το ένα πάνω στο άλλο, ενεργοποιούν και δέχονται κινητικά ερεθίσματα και δημιουργούν χώρους, δράσεις ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό. Η λεπτομέρεια της κίνησης του συνόλου και του καθενός ξεχωριστά, σαν σε κοντινό πλάνο (close up), προσκαλεί τον θεατή στη θέαση μιας μικρο-χορογραφίας. Πρωταρχικό σημείο της έρευνας του έργου είναι η εμπειρία της επαφής των σωμάτων με βασικό άξονα την αφή. Σταδιακά, αναλύσαμε και επεξεργαστήκαμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των σωμάτων και μηχανισμούς πίεσης μέσω της αφής. Οι χορευτές πειραματίζονται σε όλη τη διάρκεια του έργου με την ιδέα ότι κάθε κίνηση που δημιουργεί την επαφή μεταξύ των σωμάτων προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου. Το κινητικό υλικό και ο τρόπος που λειτουργεί η πρόθεση της κίνησης στρέφουν την προσοχή στη δράση και στον τρόπο επιτέλεσής της. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως να διερευνήσω είναι μια συνθήκη που κατευθύνει την προσοχή του χορευτή στο μηχανισμό με τον οποίο παράγεται η κίνηση την κάθε στιγμή. Το έργο επιθυμεί να δημιουργήσει και να ερευνήσει συνθήκες συνύπαρξης. Τα πέντε σώματα σε επαφή επαναπροσδιορίζουν σχέσεις, χώρους και αποστάσεις, δημιουργούν εικόνες και νοήματα που παραμένουν ανοιχτά σε διαπραγματεύσεις. ΙΡΙΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝ
Event
Πικνίκ τρικ-σικ-μικ
(Παράσταση, 2003) Μικρούτσικου, Σεσίλ
Στο δεκαπεντάλεπτο Πικνίκ, η ανάλαφρη διάθεση, το χιούμορ, τα χρώματα που αναδύονται -σε επίπεδο εικόνας αλλά και κινητικών μοτίβων- αποκαλύπτουν μια αθώα ματιά και χωρίς συμπλέγματα, που καθώς εστιάζει στη λεπτομέρεια γίνεται υπερρεαλιστική σχεδόν. Δεν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για πρωτοτυπία του θέματος, ούτε για επινόηση νέων ιδεών στη φόρμα. Μια μικρή ιστορία θέλησε να μας αφηγηθεί η νεαρή χορογράφος. Ένα παραμύθι, που να βγάζει γέλιο και να ζει το παρόν σαν μικρή, χαρούμενη απόδραση. "Ζήτω το "τώρα!" ήταν το στοίχημα της και το πέτυχε απλά και περιεκτικά.
Event
Κόκκινη Έσκορτ
(Παράσταση, 2000) Πορτόλου, Ιωάννα
Στην Κόκκινη Έσκορτ σύμβολα της ποπ κουλτούρας που συχνά αγγίζουν το κιτς ­ ξανθές περούκες, χνουδωτά πασουμάκια και φυσικά η εξάρτηση από τη ζυγαριά, που είναι η πολυτιμότερη οικιακή συσκευή ­ συνθέτουν το σκηνικό της καθημερινότητας τριών γυναικών.
Related Clippings